Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten. Gerard van Eerden is Business Development Manager bij het familiebedrijf Ten Kate Vetten en vertelt ons meer over het bedrijf en de voordelen van Laarberg als vestigingsplaats.
Waarde toevoegen aan restproducten
Omdat het bedrijf al in 1920 werd opgericht mag Ten Kate Vetten zich sinds 2020 Koninklijk noemen. Inmiddels heeft de vierde generatie Ten Kate de leiding van het familiebedrijf op zich genomen. Haar specialisme: wat overblijft in de vleesindustrie te verwerken tot waardevolle eindproducten zoals supplementen die ze verkopen in 60 landen. Het hoofdkantoor staat in Musselkanaal. Daarnaast zijn er nog een vestiging in Ter Apelkanaal, twee vestigingen in Duitsland, een kantoor in Hong Kong en een productiefaciliteit in Groenlo.
Al ruim 100 jaar circulair
“De oorsprong van het bedrijf ligt bij het turfsteken,“ vertelt Van Eerden. “Dat gebeurde in de veenkoloniën in die tijd. De mensen die turf staken, hadden behoefte aan goedkope calorieën. De overgrootvader van onze huidige directeur Laurens ten Kate is daarom begonnen met een groothandel in vetten en kaas. Van daaruit is het bedrijf gegroeid tot wat we nu zijn. Zo zijn we bijvoorbeeld heel sterk in het winnen van vet en collageen uit varkensresten van slachterijen. Maar we máken ook stoffen, zoals stearine en grondstoffen voor de diervoedingsindustrie. Het resultaat is dat er niets weggegooid hoeft te worden, ook niet van onze eigen restproducten. Eigenlijk zijn we al ruim 100 jaar een circulair bedrijf.”
Opschalen en uitbreiden
Sinds 2018 is Ten Kate Vetten gevestigd op Laarberg in Groenlo. Daar kochten zij de bestaande fabriek van Hulshof over, vertelt Van Eerden: “Van oorsprong was dat een leerlooierij uit Lichtenvoorde. Zij hebben een unieke technologie ontwikkeld om alcohol te extraheren naar huiden, waardoor olie en water eruit getrokken worden. Het eiwitrijke product dat overblijft verwerken we tot collageenpoeder. Met dit pand hebben wij ook dat proces overgenomen. Het assortiment dat we in Groenlo produceren bestaat nu uit drie producten, maar dat gaan we opschalen naar 10 tot 15 producten. De focus gaat daarbij verschuiven van functionele eiwitten naar supplementen, onder andere voor medische toepassingen. De fabriek is zo gebouwd dat we makkelijk kunnen verdubbelen in capaciteit, dus als het goed loopt dan kunnen we snel uitbreiden.”
Lang leve de N18
De locatie op Laarberg is ideaal qua logistiek, aldus Van Eerden: “Sinds de nieuwe weg er is, is de ontsluiting super. Onze thuismarkt is Duitsland en daarna Nederland. Dan ligt Laarberg ideaal. Het is ook handig dat Groenlo redelijk dicht bij ons vrieshuis in Nordhorn ligt. Daar hebben we 40 tot 50 vrachtwagens om grondstoffen te verzamelen. De agrilogistiek is in de Achterhoek sowieso goed georganiseerd. Daarom zien we onze huidige locatie ook als belangrijk voor de toekomst, want er zijn mogelijkheden voor uitbreiding en het kan best zijn dat we die over een tijdje nodig hebben.”
Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten. Gerard van Eerden is Business Development Manager bij het familiebedrijf Ten Kate Vetten en vertelt ons meer over het bedrijf en de voordelen van Laarberg als vestigingsplaats.
Waarde toevoegen aan restproducten
Omdat het bedrijf al in 1920 werd opgericht mag Ten Kate Vetten zich sinds 2020 Koninklijk noemen. Inmiddels heeft de vierde generatie Ten Kate de leiding van het familiebedrijf op zich genomen. Haar specialisme: wat overblijft in de vleesindustrie te verwerken tot waardevolle eindproducten zoals supplementen die ze verkopen in 60 landen. Het hoofdkantoor staat in Musselkanaal. Daarnaast zijn er nog een vestiging in Ter Apelkanaal, twee vestigingen in Duitsland, een kantoor in Hong Kong en een productiefaciliteit in Groenlo.
Al ruim 100 jaar circulair
“De oorsprong van het bedrijf ligt bij het turfsteken,“ vertelt Van Eerden. “Dat gebeurde in de veenkoloniën in die tijd. De mensen die turf staken, hadden behoefte aan goedkope calorieën. De overgrootvader van onze huidige directeur Laurens ten Kate is daarom begonnen met een groothandel in vetten en kaas. Van daaruit is het bedrijf gegroeid tot wat we nu zijn. Zo zijn we bijvoorbeeld heel sterk in het winnen van vet en collageen uit varkensresten van slachterijen. Maar we máken ook stoffen, zoals stearine en grondstoffen voor de diervoedingsindustrie. Het resultaat is dat er niets weggegooid hoeft te worden, ook niet van onze eigen restproducten. Eigenlijk zijn we al ruim 100 jaar een circulair bedrijf.”
Opschalen en uitbreiden
Sinds 2018 is Ten Kate Vetten gevestigd op Laarberg in Groenlo. Daar kochten zij de bestaande fabriek van Hulshof over, vertelt Van Eerden: “Van oorsprong was dat een leerlooierij uit Lichtenvoorde. Zij hebben een unieke technologie ontwikkeld om alcohol te extraheren naar huiden, waardoor olie en water eruit getrokken worden. Het eiwitrijke product dat overblijft verwerken we tot collageenpoeder. Met dit pand hebben wij ook dat proces overgenomen. Het assortiment dat we in Groenlo produceren bestaat nu uit drie producten, maar dat gaan we opschalen naar 10 tot 15 producten. De focus gaat daarbij verschuiven van functionele eiwitten naar supplementen, onder andere voor medische toepassingen. De fabriek is zo gebouwd dat we makkelijk kunnen verdubbelen in capaciteit, dus als het goed loopt dan kunnen we snel uitbreiden.”
Lang leve de N18
De locatie op Laarberg is ideaal qua logistiek, aldus Van Eerden: “Sinds de nieuwe weg er is, is de ontsluiting super. Onze thuismarkt is Duitsland en daarna Nederland. Dan ligt Laarberg ideaal. Het is ook handig dat Groenlo redelijk dicht bij ons vrieshuis in Nordhorn ligt. Daar hebben we 40 tot 50 vrachtwagens om grondstoffen te verzamelen. De agrilogistiek is in de Achterhoek sowieso goed georganiseerd. Daarom zien we onze huidige locatie ook als belangrijk voor de toekomst, want er zijn mogelijkheden voor uitbreiding en het kan best zijn dat we die over een tijdje nodig hebben.”
Joost Okkema – Directeur
Neem contact op
Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.