Laarberg partner in Europees project voor slimme energie op bedrijventerreinen

Bedrijventerrein Laarberg neemt deel aan GEMS, een internationaal project dat ondernemers helpt om energie slimmer en duurzamer te gebruiken.

Het nieuwe Europese project GEMS (Green Energy Management Systems for Business Parks) ondersteunt ondernemers bij het slimmer en duurzamer omgaan met energie. Door innovatieve energiemanagementsystemen (EMS) te ontwikkelen en testen, helpt GEMS bedrijven hun verbruik beter af te stemmen op duurzame opwek, verspilling te voorkomen en energiekosten te verlagen. Ook op bedrijventerrein Laarberg biedt dit volop kansen.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Interreg North-West Europe (NWE)-programma en ontvangt ruim vijf miljoen euro aan Europese subsidie (EFRO). Oost NL vervult de rol van leadpartner binnen deze internationale samenwerking.

Wat doet GEMS?

GEMS richt zich op bedrijventerreinen met een middelgrote netaansluiting (1–20 MW) in vijf landen: Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Ierland. Op dit soort terreinen – vaak met een mix van mkb-bedrijven en productiebedrijven – ligt veel potentieel voor slim energiebeheer.

Met behulp van EMS kunnen ondernemers:

  • piekverbruik voorkomen en verspilling beperken,
  • efficiënter omgaan met lokaal opgewekte energie,
  • de druk op overbelaste elektriciteitsnetten verminderen,
  • en uiteindelijk hun concurrentiepositie versterken.

Ook kennisdeling speelt een belangrijke rol. Via regionale partners krijgen ondernemers toegang tot technische ondersteuning en actuele inzichten op het gebied van energie-innovatie.

Start van de samenwerking in Kassel

Op 2 en 3 april 2025 vond in Kassel (Duitsland) de eerste internationale partnerbijeenkomst plaats. Joost Okkema was namens Laarberg aanwezig bij deze aftrap, waar veertien projectpartners elkaar voor het eerst fysiek ontmoetten. Tijdens de tweedaagse bijeenkomst werden de projectdoelen, werkpakketten en samenwerking concreet vormgegeven. De komende drie jaar gaan de partners intensief aan de slag om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en in de praktijk te testen.

© Photo: Danny Nils Schneider | Wirtschaftsförderung Region Kassel

Innovatie en pilotprojecten

Het GEMS-project wordt ondersteund door een sterk netwerk van universiteiten, ontwikkelingsmaatschappijen en technische experts. In Duitsland start bijvoorbeeld een pilot op het start-up terrein FiDT in Kassel, en wordt gewerkt aan digitale tweelingen van bedrijventerreinen – virtuele modellen die helpen om energieverbruik te simuleren en optimaliseren.

“Voor bedrijventerreinen met een mix van productie en kantoorruimte is dit een enorme kans om energieverliezen in kaart te brengen en gerichter te investeren,” aldus Prof. Dr. Peter Birkner van het Duitse House of Energy.

Praktische tools en overdraagbare kennis

De kennis en oplossingen die binnen GEMS worden ontwikkeld, zijn niet alleen toepasbaar binnen de deelnemende pilots, maar ook overdraagbaar naar andere bedrijventerreinen. Ook komt er een trainingsprogramma voor ondernemers, parkbeheerders en gemeenten, zodat zij zelf met energiemanagement aan de slag kunnen.

Voor Laarberg betekent deelname aan GEMS een mooie stap richting een toekomstbestendig en duurzaam bedrijventerrein, waar ondernemers profiteren van lagere kosten én meer grip op hun energieverbruik.