Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna. Edwin Hondorp, als stedenbouwkundige vanaf het eerste uur bij Laarberg betrokken, weet inmiddels ook veel over vleermuiskasten, marterhopen en bloeiende bermen.
Al vanaf de allereerste plannen voor het bedrijventerrein is er veel aandacht geweest voor de natuur in het gebied. Samen met ecologen is voor bepaalde diersoorten een aanpak bedacht om hen meer naar het buitengebied te verplaatsen als dat nodig was. Hierbij is aandacht voor onder meer leefgebied, voedsel, behuizing, verlichting en de beplanting die de dieren nodig hebben. Die beplanting wordt bovendien aangebracht in groenstructuren die leefgebieden met elkaar worden verbinden. Een mooi voorbeeld is de groenstructuur langs het Holtkampspad.
Bijzondere steenuil
Voor een steenuil die in een naburige boerderij bivakkeerde werd een heus natuurmitigatieplan gemaakt om het dier te behouden en het leefgebied te verbeteren, vertelt Hondorp. “Een agrariër grenzend aan het plangebied was bereid een nestkast op te hangen in de hoop dat deze bijzondere vogel zich inderdaad zou verplaatsen.” Schapen werden ingezet om door begrazing de diversiteit te vergroten en daarmee het gebied voedselrijker te maken. “Met succes, want de steenuil heeft zich uiteindelijk verplaatst en zo werd een van onze doelen bereikt.”
Vleermuisvriendelijk
Ook de vleermuis voelt zich thuis op Laarberg. Enkele bestaande bomen – potentiële plekken voor de vleermuizen – moesten wijken voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein, maar als compensatie werden vleermuiskasten opgehangen zodat de dieren langs de nieuw aangeplante houtwal voedsel kunnen vinden. “Zo zijn met nieuwe groenstructuren ook nieuwe vliegroutes gecreëerd voor de vleermuizen”, licht Edwin toe. “Bovendien hebben we waterpartijen aangelegd. Er was nooit eerder een watervleermuis in dit gebied maar nu wel. Zo wordt het steeds leuker en als je erover vertelt gaan mensen het ook zien.” Voor Laarberg fase 2 wordt vleermuisvriendelijke verlichting toegepast. “We nemen alle maatregelen die nodig zijn en misschien is dat soms zelfs teveel, maar we vinden het belangrijk dat we het goed doen.”
Beschermde diersoorten
De flora en fauna wordt driejaarlijks door een extern bureau in kaart gebracht. Samen met ecologen is een plan gemaakt en zijn compensatiegebieden aangegeven, waar bijvoorbeeld extra beplanting of bomen worden geplaatst, wanneer die op andere plekken moeten worden weggehaald. Edwin: “Zo ontdekten we dat hier niet alleen verschillende soorten vleermuizen voorkomen, maar bijvoorbeeld ook de steenuil en een buizerd. Allemaal beschermde diersoorten van de zogenaamde rode lijst.” In het laatste onderzoek zijn ook marterachtigen meegenomen. “Dit najaar gaan we marterhopen aanleggen om voor hen een goed leefgebied te behouden. En uiteraard volgt de natuur volgt z’n eigen weg. We hebben bijvoorbeeld vanwege de buizerds kunstnesten opgehangen. De buizerd ging echter gewoon verderop zitten bij het Solarpark, dat ook heel natuurlijk is ingericht. Zoiets vind ik mooi om te zien.”
Bloemrijke bermen
De biodiversiteit van de bermen op Laarberg wordt versterkt door ze bloemrijker te maken voor vlinders en bijen. “En voor mensen”, vult Edwin aan. “Vroeger at men z’n boterhammetje in de kantine, nu willen werknemers graag even de benen strekken in de frisse lucht. Dat moet dan wel een prettige omgeving zijn, waar men op een veilige manier kan wandelen. Dat realiseren we nu. We streven naar ommetjes van ongeveer een half uurtje.” Dat Laarberg op de goede, groene weg is bewijst de recentelijk behaalde tweede plaats bij de verkiezing van de Circular Economy Award. Edwin: “De jury waardeerde vooral hoe wij het Achterhoekse coulissenlandschap gebruiken in het landschapsontwerp en dat ons bedrijventerrein op een hele mooie manier onderdeel uitmaakt van de omgeving.”
Samen vergroenen
De prijs bewijst dat Laarberg meer doet dan alleen kavels verkopen. Maar er is volgens Edwin nog meer mogelijk. “Wij kunnen de openbare ruimte goed vormgeven, maar het is ook mooi als bedrijven hun ‘eerste vijf meter’ slim benutten zodat die openbare ruimte nog breder lijkt en de groenstructuren worden versterkt. Zo kunnen bomen schaduw geven op parkeerplaatsen, of kan er een vijver komen op een plek die over is op een kavel. Die mindset zien we graag ontstaan. Samen vergroenen, op een terrein waar ondernemers kunnen blijven ondernemen. Dat is een balans die we constant zoeken, waarbij wij prikkelen, inspireren en stimuleren.”
Uitbreiding start met groen
Er worden volop plannen gemaakt voor de volgende uitbreidingsfase, waarvoor ontheffing is aangevraagd. Edwin: “We gaan vanaf dit najaar al een groot aantal groenstructuren aanplanten, nieuwe bomen en een nieuwe houtwal, om alvast het groene casco te creëren. Bomen hebben tijd nodig voordat ze wat groter zijn en het helpt ondernemers te zien wat hun potentiële kavel zou kunnen zijn. Op Laarberg is altijd ruimte voor bedrijven die bewust en duurzaam willen groeien. Zo zorgen we samen voor maatschappelijke impact en een kwalitatieve werkomgeving.”
Joost Okkema – Directeur
Neem contact op
Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.