Ondernemers Bart Wopereis en Bas Hommelink van BINX Smartility verkennen momenteel de behoefte aan, en haalbaarheid van, een bedrijfshotel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo. In dit bedrijfshotel zouden ondernemingen op het terrein en daarbuiten op een verantwoorde en duurzame manier kenniswerkers, flexwerkers en arbeidsmigranten voor korte en middellange duur kunnen huisvesten. De Gebiedsonderneming Laarberg stimuleert het plan en faciliteert de initiatiefnemers bij de haalbaarheidsstudie.
De initiatiefnemers en de Gebiedsonderneming verwachten met een bedrijfshotel tegemoet te kunnen komen aan de voorziene groei in het aantal kenniswerkers, flexwerkers en tijdelijke arbeidsmigranten in dienst bij de bedrijven op Laarberg en in de regio.
Initiatiefnemers zijn Bart Wopereis en compagnon Bas Hommelink, eigenaren van bouw- en installatiebedrijf BINX Smartility. Zij zetten zelf regelmatig flexwerkers in voor installatie- en bouwwerkzaamheden en investeerden recent nog in een onderneming die op een verantwoorde manier Poolse installatieteams in Nederland detacheert en huisvest.
“Als wij onze tijdelijke medewerkers op Laarberg kunnen huisvesten, bespaart dat niet alleen flink wat gereden kilometers en tijd. We hebben dan ook de zekerheid dat mensen die voor ons aan het werk zijn, verblijven op een prettige, veilige plek met alle voorzieningen die ze nodig hebben”, aldus Bart Wopereis. Bijkomend voordeel is dat detacheringsorganisaties dikwijls woningen in kernen en centra kopen om hun medewerkers in te huisvesten. Die huizen blijven nu beschikbaar voor starters of doorstromers op de woningmarkt.
De Gebiedsonderneming Laarberg ziet het bedrijfshotel als een kansrijke uitbreiding van de bestaande service aan ondernemers op het terrein en in de regio. Ze steunt daarom de verkenning van het plan. Henk Hoogmoed, expert Gebiedsontwikkeling, Financieel management & Huisvesting en onderdeel van team Laarberg: “Hoogstaand ontworpen en goed geëxploiteerde huisvesting ter plaatse, zou een mooi alternatief vormen voor de medewerkers die nu dagelijks heen en weer worden gebracht van Laarberg naar bijvoorbeeld Arnhem. Zowel voor de medewerkers en ondernemingen, als voor het milieu zien wij voordelen. Bovendien betekent huisvesting op Laarberg dat er geen direct omwonenden zijn rondom het bedrijfshotel, terwijl de medewerkers op een fijne, groene plek wonen vlak bij hun werk.”
Momenteel is het plan in de fase van een haalbaarheidsstudie. Recent is bij de VvE van Laarberg de (verwachte) behoefte aan een bedrijfshotel uitgevraagd. Twee derde van de respondenten geeft aan in de nabije toekomst meerwaarde te zien in het initiatief. “Volgende stap is om het plan voor te leggen aan de leden van de Industriële Kring Groenlo en Lichtenvoorde, om ook daar de behoefte te toetsen. Verder hebben we een architect ingeschakeld voor een telmodel, een basaal ontwerp dat de mogelijkheden van het plan inzichtelijk maakt.”
Om de kwaliteit van de voorzieningen en de exploitatie te waarborgen heeft de Gebiedsonderneming een uitgebreid programma van eisen opgesteld. Hierin is onder andere bovenstaande mix van verblijvenden vastgelegd, maar ook een maximale verblijfsduur en normen voor de exploitatie en de te bouwen verblijfsunits en faciliteiten. Ook is er een mogelijk kavel aangewezen, op een zichtlocatie nabij de afrit van de N18. Wopereis en Hommelink geven aan de eisen in het programma van Laarberg te willen overtreffen. “Omdat het kavel niet dicht bij de kern van Groenlo ligt, denken we bijvoorbeeld aan diverse faciliteiten voor de medewerkers, zoals een uitgiftepunt voor dagelijkse boodschappen, vermaak en leenfietsen om mee naar hun werk te gaan.”
Joost Okkema – Directeur
Neem contact op
Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.