Afgelopen najaar is de oude woonboerderij aan het Ruiterpad circulair gesloopt door Rouwmaat in samenwerking met Stadsmijn. Dat houdt in dat alle herbruikbare materialen, zoals hout en tegelwerk, zijn gedemonteerd voordat de woning werd gesloopt. Laarberg was erbij en maakte een videoverslag van deze veelbelovende pilot bedoeld om te testen of circulair slopen vaker kan worden toegepast op Laarberg.
Als een pilot voor een mogelijk verdere samenwerking, is afgelopen najaar de oude woonboerderij aan het Ruiterpad op Laarberg circulair gesloopt door Rouwmaat in samenwerking met Stadsmijn. Stadsmijn is een initiatief van Rouwmaat Groep, WAM&VanDuren Bouwgroep en Stichting Aktief Groep. Samen oogsten zij herbruikbare materialen uit panden die moeten worden gesloopt.
Pilot project
In 2021 werd Laarberg door Stadsmijn benaderd met de vraag of er projecten waren waar we wat voor elkaar konden betekenen. Laarberg was op dat moment net begonnen met de eerste voorbereidingen voor de sloop van Ruiterpad 14, ten behoeve van de uitbreiding van Laarberg Noord. Vervolgens hebben we dit project als pilot opgepakt om te kijken wat er allemaal mogelijk is in het hergebruik van materialen uit de woning.
Oogsten in plaats van slopen
Door te oogsten, in plaats van te slopen, haalt de Stadsmijn materialen in bruikbare staat uit oude panden. Via een fysieke marktplaats worden de materialen gereed gemaakt voor hergebruik in de bouw. De verkoop wordt mede mogelijk gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De materialen die gereed zijn voor verkoop zijn voorzien van een digitaal materialenpaspoort waarin onder andere de herkomst van het materiaal is vastgelegd.
Circulaire sloop stimuleren
Na een gezamenlijke inventarisatie van de herbruikbare materialen in juli 2021 heeft Stadsmijn
in september 2021 al diverse materialen in de woning gedemonteerd, waaronder de houten verdiepingsvloer. Bij de aanbesteding van de totaalsloop in het voorjaar van 2022 heeft Stadsmijn meegeholpen met de omschrijving van de bestekposten, om inschrijvers te bewegen richting circulair slopen. Nadat Rouwmaat de opdracht won, hebben we gezamenlijk de aanpak van de verdere sloop bepaald. Tijdens die sloop zijn onder andere prachtige oude Portugese tegels uit de woning gehaald.
Tijdens het oogsten maakte Laarberg de volgende video:
Over Stadsmijn
De Stadsmijn Achterhoek is eind 2020 opgericht. De Rouwmaat Groep heeft een gedeelte van haar terrein en een ge-oogstte Frisomathal beschikbaar gesteld, WAM&VanDuren Bouwgroep heeft de Frisomathal gedemonteerd en voor de Stadsmijn Achterhoek opnieuw opgebouwd voor de inrichting van de werkplaats. Stichting Aktief Groep leent medewerkers uit aan Stadsmijn Achterhoek om de bedrijfsactiviteiten uit te kunnen voeren.