--> --> -->

 

Beginnen met duurzame energie is stap vooruit

Beginnen met duurzame energie is voor velen de beste stap naar een future proof bedrijf, zo bleek tijdens de bijeenkomst over Duurzame Energie in het Werkcafé van Binx. Bedrijvenpark Laarberg ondersteunt het zetten van deze stap.

‘De eerste stap naar een blijvend leefbare wereld begint met de energietransitie’, zegt Otto Willemsen. De Achterhoekse energiespecialist roept op om over te schakelen naar de het-kan-wel-modus. ‘We hebben geen energieprobleem, we hebben alleen een probleem van tijd en plaats.’ Als je overdag zonne-energie opwekt kun je er ’s avonds geen lamp van laten branden. Het combineren van energiebronnen, wind, zon en biomassa  is daarom een goede aanpak om duurzame energie efficiënt te gebruiken.

Duurzame toekomst
De omslag naar een duurzame toekomst omhelst echter meer dan de energietransitie. Willemsen: ‘De slag om het brein is  in volle gang. Toen ik afstudeerde wilde iedereen bij Shell werken, wie vertelt er nu nog met trots dat je voor Shell werkt?’ Uiteindelijk moeten we als samenleving naar duurzame of circulaire economie  waar producten worden vernieuwd en hergebruikt, zodat er zo min mogelijk grondstoffenr verloren gaan. ‘Pas je die duurzame principes toe op Laarberg, dan ontwikkel je een fantastisch bedrijvenpark.’

Duurzaamheid op Laarberg
Dat Laarberg streeft naar die duurzaamheid vertelt directeur van het bedrijvenpark Arthur Borst. ‘In 2011 is de ambitie uitgesproken dat Laarberg een duurzaam bedrijvenpark moet worden. De toenmalige directeur Christiaan Kats agendeerde duurzaamheid en daar bouw ik graag op voort. Zo is op Laarberg ruimte gereserveerd voor een biobased transitiepark. Water wordt natuurlijk afgevoerd en wij stimuleren duurzame initiatieven. Zo denken we met ondernemers mee over duurzame oplossingen.’ Daarnaast helpt Laarberg ondernemers zoveel mogelijk om slimmer samen te werken.
Bekijk hier de video met de impressie van Laarberg.

Solarpark van Greenspread
Een initiatief dat direct in het oog springt is het solarpark. 7.000 zonnepanelen op 6,5 hectare, die energie leveren gelijk aan het verbruik van 725 huishoudens worden dit jaar in het biobased transitiepark aangelegd. ‘We hebben een erfpachtovereenkomst voor 25 jaar gesloten’, zegt directeur Greenspread Jan-Willem Zwang. ‘Het gebied dat we pachten gebruiken we vijfvoudig: we wekken er energie op, er staan fruitbomen, het dient voor natuurcompensatie, er lopen schapen en is een waterberging. De stroom wordt geleverd aan de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij. De link met de regio wordt extra gezocht door een deel van het solarpark zoveel mogelijk te laten crowdfunden door Achterhoekers. Via zusterbedrijf Greencrowd wordt hiervoor 250.000 euro opgehaald. Zwang startte de crowdfundingsactie officieel aan het einde van de informatie-avond.  Deze actie is succesvol; er zijn zoveel belangstellenden dat het fonds inmiddels vol is.
Bekijk aan de hand van een animatie hoe het solarpark er uit komt te zien.

Lees meer

Beginnen met duurzame energie is stap vooruitBeginnen met duurzame energie is voor velen de beste stap naar een future proof bedrijf, zo bleek tijdens de bijeenkomst over Duurzame Energie in het Werkcafé van Binx. Bedrijvenpark Laarberg ondersteunt het zetten van deze stap.


Lees hier het volledige bericht.

Duurzaamheid is goed voor het imagoAchterhoekse ondernemers die ervaring hebben met duurzaamheid vinden dat dit bijdraagt aan een goed imago. Dit is belangrijk voor klantrelaties, maar zeker ook voor het aantrekken van medewerkers. Zo werd duidelijk tijdens het panelgesprek tijdens de informatiebijeenkomst over duurzame energie op Laarberg.


Lees hier het volledige bericht.

Nieuwe film over LaarbergTijdens de bijeenkomst over duurzame energie werd voor het eerst de nieuwe film van het Regionale Bedrijvenpark Laarberg getoond. Aan deze film werkten onder meer bedrijven op Laarberg mee zoals Ten Damme, Binx en Mueller. Stichting N18 Drone Projects nam het filmen en monteren voor haar rekening.


Lees hier het volledige bericht.

Crowdfunding solarpark Laarberg gestartIn de eerste helft van 2018 bouwt Greenspread een Solarpark van 6,5 hectare op bedrijvenpark Laarberg. De financiering gebeurt deels via een crowdfunding die op 25 janauri start en waaraan u kunt deelnemen.


Lees hier het volledige bericht.

Meld u aan voor de bijeenkomst Duurzame EnergieU kunt zich nog aanmelden voor de bijeenkomst over duurzame energie op donderdag 25 januari 2018. Stuur een e-mail naar info@laarberg.nl.


Lees hier het volledige bericht.

Informatiebijeenkomst over duurzame energie en crowdfundingTijdens een bijeenkomst op 25 januari van bedrijvenpark en VVE Laarberg start de crowdfunding voor een groot solarpark van 6,5 ha (7.000 zonnepanelen). Deze crowdfunding is een interessante investering voor bedrijven en particulieren. Inspelen op de toekomst met duurzame energie is het thema van de bijeenkomst waarmee Laarberg het initiatief neemt om in te spelen op de vele vragen over duurzame energie.


Lees hier het volledige bericht.

Otto Willemsen: ‘Laarberg omarmt duurzaamheid’‘Je hebt ondernemingen die duurzaamheid als strategie omarmen en bedrijven die productie en producten onder druk moeten verduurzamen. Regionaal Bedrijvenpark Laarberg valt in die eerste categorie’, zegt Varssevelder Otto Willemsen die twee boeken schreef over duurzaam ondernemen en in het dagelijks leven bedrijfsadviseur duurzaamheid is.


Lees hier het volledige bericht.

6,5 hectare zonnepanelen op LaarbergGreenspread realiseert een solarpark van 6,5 hectare op bedrijvenpark Laarberg en streeft daarbij naar lokale betrokkenheid. ‘Dit doen we door ondernemers en geïnteresseerden de kans te geven elektriciteit te betrekken van dit park en bij te dragen aan de financiering door middel van crowdfunding’, zegt Jan Willem Zwang.


Lees hier het volledige bericht.

Kuster Olie bouwt tankstation van de toekomst‘We gaan als eerste in Nederland de nieuwbouw van een tankstation voor een deel financieren via crowdfunding’, zegt Jan Pieter de Wilde. Dit is een van de noviteiten van het tankstation van de toekomst dat volgend jaar op Laarberg gebouwd gaat worden. Kuster Olie spreekt trouwens liever over een energiehub.


Lees hier het volledige bericht.

'Achterhoek Onderneemt Duurzaam'Energie besparen is de eerste stap naar een duurzame economie. 'Onze taak is ondernemers het belang van duurzaamheid te laten zien. Dit doen we via 'Achterhoek Onderneemt Duurzaam', zegt bestuurder Rinus Smet. 'Wij bieden scans aan waarmee ondernemers kunnen zien hoe ze energie besparen om de eerste stap naar duurzaamheid te zetten.'


Lees hier het volledige bericht.

Mueller creëert opleidingscentrum op Laarberg‘Wij hebben nu een eigen opleiding voor met name medewerkers van dealers’, zegt Johan Mulder, Group HR- manager van Mueller. ‘Deze mensen komen uit de hele wereld. Op Laarberg starten we een Mueller Academy waar wij naast het opleiden van de medewerkers van dealers ook onze eigen medewerkers en als er belangstelling is, ook medewerkers van andere bedrijven gaan opleiden.’


Lees hier het volledige bericht.

Geverinck bronbemaling & pompverhuur B.V. vindt ruimte op LaarbergDe witte pompen van Geverinck Bronbemaling staan bij bouwplaatsen. Ze pompen water uit de grond zodat er gebouwd kan worden, zonder last te hebben van grondwater. Bijzonder bij dit bedrijf is niet de pomp, maar wel de indrukwekkende graafmachines waarmee de bijbehoren drainagebuizen in de grond worden gelegd. Clemens Geverinck heeft ze zelf ontworpen. Zijn bedrijf is momenteelaan het verhuizen naar een nieuw, innovatief pand op bedrijvenpark Laarberg.


Lees hier het volledige bericht.

Noordgang geasfalteerd met duurzaam asfaltIn de afgelopen maand is de Noorgang op Laarberg geasfalteerd met ‘Lynepave’ asfalt. Dit asfalt bevat Lynpave olie, waardoor de verwerkingstemperatuur 30 tot 40 graden Celsius lager is dan bij regulier asfalt. Dit leidt tot een CO2-reductie van 20 procent. Tegelijkertijd verbeteren de functionele eigenschappen en de levensduur en worden de grondstoffen efficiënter gebruikt.


Lees hier het volledige bericht.

Werkzaamheden N18 volop aan de gangDe werkzaamheden voor de aanleg van de vernieuwde N18 zijn volop aan de gang. Afrit Laarberg wordt nu gebouwd. Tegelijkertijd wordt De Noordgang op het bedrijvenpark Laarberg in gereedheid gebracht om vanaf volgend jaar als ontsluitingsweg te functioneren.


Lees hier het volledige bericht.

BODEMSTROOISEL- EN BIOMASSA-SPECIALIST TEN DAMME BREIDT UITDe drie broers Ten Damme vergroten jaar op jaar de afzet van hun bedrijf op Bedrijvenpark Laarberg. Daarom breiden ze dit jaar flink uit door een naastliggende kavel aan te kopen om er een nieuwe hal te bouwen. De groei van de afzet is te danken aan de ontwikkeling van nieuwe producten en een uitstekende kwaliteit en service.


Lees hier het volledige bericht.

MUELLER BV KIEST VOOR REGIONAAL BEDRIJVENPARK LAARBERGMueller BV, een belangrijke fabrikant van tanks voor de voedselindustrie, kiest bedrijvenpark Laarberg als locatie voor een nieuw hoofdkantoor en productiebedrijf. Op een perceel van circa vijf hectare worden hier de activiteiten van de huidige vestigingen in Assen, Wesepe en Lichtenvoorde samengebracht. Het bedrijf telt 275 medewerkers en is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Paul Mueller Company.


Lees hier het volledige bericht.

KUSTER OLIE REALISEERT DUURZAAM TANKSTATION OP BEDRIJVENPARK LAARBERGHet innovatieve bedrijf Kuster Olie realiseert een nieuw duurzaam tankstation op regionaal bedrijvenpark Laarberg. De onderneming kiest voor een modern en op de toekomst gericht tankstation bij de ingang van het park die direct in verbinding staat met een afrit van de vernieuwde N18.


Lees hier het volledige bericht.

’EEN UNIEKE KANS OM ALLES BIJ ELKAAR TE BRENGEN OP ÉÉN LOCATIE’‘We zochten naar mogelijkheden om onze productielocatie in Lichtenvoorde uit te breiden, toen zich een koper aandiende voor ons terrein met de gebouwen. Dat wierp een heel nieuw licht op de situatie. Het was logisch om al onze activiteiten onder te brengen op één nieuwe plek. Dat werd uiteindelijk Laarberg, omdat we veel waarde hechten aan de kwaliteit van de tanks en daarom aan het behoud onze productiemedewerkers die allemaal in de Achterhoek wonen’, zo vat Johan Mulder Group HR manager van Mueller samen waarom dit bedrijf Laarberg als nieuwe vestigingsplaats koos.


Lees hier het volledige bericht.

GEDEPUTEERDE SCHEFFER BLIJ MET DE KEUZE VAN MUELLER VOOR LAARBERG‘De Achterhoek is sterk met de maakindustrie en de agrarische sector’, zegt Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland. ‘Mueller zit precies op het kruispunt van beide: het bedrijf maakt tanks en een belangrijk afzetgebied is de agrarische sector. Dit betekent dat Mueller door het kiezen van Laarberg als locatie een versterking is voor datgene waar de Achterhoek goed in is.’


Lees hier het volledige bericht.

ARTHUR BORST NIEUWE DIRECTEUR VOOR REGIONAAL BEDRIJVENPARK LAARBERGLaarberg is het regionale bedrijvenpark voor de Oost-Achterhoek. Arthur Borst is onlangs aangetreden als directeur van de Gebiedsonderneming Regionaal Bedrijvenpark Laarberg, een samenwerking van de gemeenten Oost Gelre en Berkelland.


Lees hier het volledige bericht.Ontvang onze nieuwsbrief!