--> --> -->

 

'Achterhoek Onderneemt Duurzaam'

Energie besparen is de eerste stap naar een duurzame economie. 'Onze taak is ondernemers het belang van duurzaamheid te laten zien. Dit doen we via 'Achterhoek Onderneemt Duurzaam', zegt bestuurder Rinus Smet. 'Wij bieden scans aan waarmee ondernemers kunnen zien hoe ze energie besparen om de eerste stap naar duurzaamheid te zetten.'

‘De wereld om ons heen is snel aan het veranderen', vertelt Smets. 'Wij gaan duurzaam wonen, leven en werken en allerlei nieuwe technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om dit te doen. Dit betekent dat er veel ontwikkelingen op de bedrijven af komen. Ik zie het als mijn taak als bestuurder om ondernemers er toe te bewegen om een stap in de richting naar duurzaamheid te zetten.’ Rinus Smet is een van de grondleggers van ‘Achterhoek Onderneemt Duurzaam’, een organisatie die een stimulans is voor ondernemers om gezamenlijk aan de slag te gaan met duurzaamheid.
Industriële Kring Berkelland nam in 2013 het voortouw met een project op het industrieterrein in Ruurlo met als doel in 2030 energie-zelfvoorzienend te zijn. ‘Om dit te bereiken moeten bedrijven samenwerken’, zegt Smet. 'De één heeft teveel van een bepaald soort energie, bijvoorbeeld warmte, terwijl een ander tekort komt. Samenwerken is altijd belangrijk bij duurzaamheid. Volgens de berekeningen houden wij in Ruurlo nog energie over voor zo’n 600 huishoudens. Het kan mij ook niet snel genoeg gaan. Ik zou graag zien dat we dit project al in 2025 afronden in plaats van in 2030.’

Achterhoek-breed
Op dit moment is ‘Achterhoek Onderneemt Duurzaam’ actief in de gemeente Berkelland. Het is de bedoeling dat de activiteiten vanaf 2018 worden uitgebreid naar alle industriële kringen in de Achterhoek. 

Goede voorbeelden
In verschillende sectoren zijn ondernemers te vinden die nu al volop oog hebben voor duurzaamheid en de principes toepassen in hun bedrijven. Technische groothandel Te Koppele in Eibergen scoort bij de energiescan een mooie uitslag op gebied van energieverbruik ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. Ook qua duurzaamheid heeft Te Koppele de zaken goed op orde. Afval wordt zoveel mogelijk beperkt en gescheiden. Het wagenpark wordt efficiënt ingezet. De papierstroom wordt steeds minder door digitalisering. Relaties met afnemers en leveranciers zijn gebaseerd op samenwerking en continuïteit. Medewerkers worden actief bij zaken betrokken. Duurzaamheid is verweven in veel aspecten van de onderneming en is een wezenlijk onderdeel van het beleid.

Henk en Gerben Papen
Henk en Gerben Papen in Hengelo Overijssel gaan ook bewust om met energie. ‘We besparen flink op de kosten’, zeggen zij. ‘Dat is bedrijfseconomisch erg interessant, maar het is ook prima om verspilling tegen te gaan. Het milieuaspect vinden we namelijk minstens zo belangrijk.’

Het bedrijf is gespecialiseerd in fijnmechanische bewerkingen zoals gereedschapsfabricage, draad eroderen en harden. In 2008 werd een nieuwe bedrijfshal aangebouwd. In de nieuwe machinehal werd rekening gehouden met duurzaamheid en energiebesparing. ‘Je hoeft minder te stoken als de warmte niet weg kan. Het gasverbruik is nu twee keer zo hoog, terwijl het pand ongeveer vijf keer zo groot is.’ De vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur en aangenaam werkklimaat. Bewegingsmelders en tijdschakelaars zorgen eveneens voor gemak en energiebesparing.
Eind 2014 kozen vader en zoon Papen voor LED-verlichting. De oude armaturen bleven in gebruik. Mede daardoor viel de investering erg mee. Het stroomverbruik voor verlichting is meer dan gehalveerd en hiermee komt de terugverdientijd op amper twee jaar. 

Zie ook www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl

Lees meer

Meld u aan voor de bijeenkomst Duurzame EnergieU kunt zich nog aanmelden voor de bijeenkomst over duurzame energie op donderdag 25 januari 2018. Stuur een e-mail naar info@laarberg.nl.


Lees hier het volledige bericht.

Informatiebijeenkomst over duurzame energie en crowdfundingTijdens een bijeenkomst op 25 januari van bedrijvenpark en VVE Laarberg start de crowdfunding voor een groot solarpark van 6,5 ha (7.000 zonnepanelen). Deze crowdfunding is een interessante investering voor bedrijven en particulieren. Inspelen op de toekomst met duurzame energie is het thema van de bijeenkomst waarmee Laarberg het initiatief neemt om in te spelen op de vele vragen over duurzame energie.


Lees hier het volledige bericht.

Otto Willemsen: ‘Laarberg omarmt duurzaamheid’‘Je hebt ondernemingen die duurzaamheid als strategie omarmen en bedrijven die productie en producten onder druk moeten verduurzamen. Regionaal Bedrijvenpark Laarberg valt in die eerste categorie’, zegt Varssevelder Otto Willemsen die twee boeken schreef over duurzaam ondernemen en in het dagelijks leven bedrijfsadviseur duurzaamheid is.


Lees hier het volledige bericht.

6,5 hectare zonnepanelen op LaarbergGreenspread realiseert een solarpark van 6,5 hectare op bedrijvenpark Laarberg en streeft daarbij naar lokale betrokkenheid. ‘Dit doen we door ondernemers en geïnteresseerden de kans te geven elektriciteit te betrekken van dit park en bij te dragen aan de financiering door middel van crowdfunding’, zegt Jan Willem Zwang.


Lees hier het volledige bericht.

Kuster Olie bouwt tankstation van de toekomst‘We gaan als eerste in Nederland de nieuwbouw van een tankstation voor een deel financieren via crowdfunding’, zegt Jan Pieter de Wilde. Dit is een van de noviteiten van het tankstation van de toekomst dat volgend jaar op Laarberg gebouwd gaat worden. Kuster Olie spreekt trouwens liever over een energiehub.


Lees hier het volledige bericht.

'Achterhoek Onderneemt Duurzaam'Energie besparen is de eerste stap naar een duurzame economie. 'Onze taak is ondernemers het belang van duurzaamheid te laten zien. Dit doen we via 'Achterhoek Onderneemt Duurzaam', zegt bestuurder Rinus Smet. 'Wij bieden scans aan waarmee ondernemers kunnen zien hoe ze energie besparen om de eerste stap naar duurzaamheid te zetten.'


Lees hier het volledige bericht.

Mueller creëert opleidingscentrum op Laarberg‘Wij hebben nu een eigen opleiding voor met name medewerkers van dealers’, zegt Johan Mulder, Group HR- manager van Mueller. ‘Deze mensen komen uit de hele wereld. Op Laarberg starten we een Mueller Academy waar wij naast het opleiden van de medewerkers van dealers ook onze eigen medewerkers en als er belangstelling is, ook medewerkers van andere bedrijven gaan opleiden.’


Lees hier het volledige bericht.

Geverinck bronbemaling & pompverhuur B.V. vindt ruimte op LaarbergDe witte pompen van Geverinck Bronbemaling staan bij bouwplaatsen. Ze pompen water uit de grond zodat er gebouwd kan worden, zonder last te hebben van grondwater. Bijzonder bij dit bedrijf is niet de pomp, maar wel de indrukwekkende graafmachines waarmee de bijbehoren drainagebuizen in de grond worden gelegd. Clemens Geverinck heeft ze zelf ontworpen. Zijn bedrijf is momenteelaan het verhuizen naar een nieuw, innovatief pand op bedrijvenpark Laarberg.


Lees hier het volledige bericht.

Noordgang geasfalteerd met duurzaam asfaltIn de afgelopen maand is de Noorgang op Laarberg geasfalteerd met ‘Lynepave’ asfalt. Dit asfalt bevat Lynpave olie, waardoor de verwerkingstemperatuur 30 tot 40 graden Celsius lager is dan bij regulier asfalt. Dit leidt tot een CO2-reductie van 20 procent. Tegelijkertijd verbeteren de functionele eigenschappen en de levensduur en worden de grondstoffen efficiënter gebruikt.


Lees hier het volledige bericht.

Werkzaamheden N18 volop aan de gangDe werkzaamheden voor de aanleg van de vernieuwde N18 zijn volop aan de gang. Afrit Laarberg wordt nu gebouwd. Tegelijkertijd wordt De Noordgang op het bedrijvenpark Laarberg in gereedheid gebracht om vanaf volgend jaar als ontsluitingsweg te functioneren.


Lees hier het volledige bericht.

BODEMSTROOISEL- EN BIOMASSA-SPECIALIST TEN DAMME BREIDT UITDe drie broers Ten Damme vergroten jaar op jaar de afzet van hun bedrijf op Bedrijvenpark Laarberg. Daarom breiden ze dit jaar flink uit door een naastliggende kavel aan te kopen om er een nieuwe hal te bouwen. De groei van de afzet is te danken aan de ontwikkeling van nieuwe producten en een uitstekende kwaliteit en service.


Lees hier het volledige bericht.

MUELLER BV KIEST VOOR REGIONAAL BEDRIJVENPARK LAARBERGMueller BV, een belangrijke fabrikant van tanks voor de voedselindustrie, kiest bedrijvenpark Laarberg als locatie voor een nieuw hoofdkantoor en productiebedrijf. Op een perceel van circa vijf hectare worden hier de activiteiten van de huidige vestigingen in Assen, Wesepe en Lichtenvoorde samengebracht. Het bedrijf telt 275 medewerkers en is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Paul Mueller Company.


Lees hier het volledige bericht.

KUSTER OLIE REALISEERT DUURZAAM TANKSTATION OP BEDRIJVENPARK LAARBERGHet innovatieve bedrijf Kuster Olie realiseert een nieuw duurzaam tankstation op regionaal bedrijvenpark Laarberg. De onderneming kiest voor een modern en op de toekomst gericht tankstation bij de ingang van het park die direct in verbinding staat met een afrit van de vernieuwde N18.


Lees hier het volledige bericht.

’EEN UNIEKE KANS OM ALLES BIJ ELKAAR TE BRENGEN OP ÉÉN LOCATIE’‘We zochten naar mogelijkheden om onze productielocatie in Lichtenvoorde uit te breiden, toen zich een koper aandiende voor ons terrein met de gebouwen. Dat wierp een heel nieuw licht op de situatie. Het was logisch om al onze activiteiten onder te brengen op één nieuwe plek. Dat werd uiteindelijk Laarberg, omdat we veel waarde hechten aan de kwaliteit van de tanks en daarom aan het behoud onze productiemedewerkers die allemaal in de Achterhoek wonen’, zo vat Johan Mulder Group HR manager van Mueller samen waarom dit bedrijf Laarberg als nieuwe vestigingsplaats koos.


Lees hier het volledige bericht.

GEDEPUTEERDE SCHEFFER BLIJ MET DE KEUZE VAN MUELLER VOOR LAARBERG‘De Achterhoek is sterk met de maakindustrie en de agrarische sector’, zegt Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland. ‘Mueller zit precies op het kruispunt van beide: het bedrijf maakt tanks en een belangrijk afzetgebied is de agrarische sector. Dit betekent dat Mueller door het kiezen van Laarberg als locatie een versterking is voor datgene waar de Achterhoek goed in is.’


Lees hier het volledige bericht.

ARTHUR BORST NIEUWE DIRECTEUR VOOR REGIONAAL BEDRIJVENPARK LAARBERGLaarberg is het regionale bedrijvenpark voor de Oost-Achterhoek. Arthur Borst is onlangs aangetreden als directeur van de Gebiedsonderneming Regionaal Bedrijvenpark Laarberg, een samenwerking van de gemeenten Oost Gelre en Berkelland.


Lees hier het volledige bericht.Ontvang onze nieuwsbrief!