--> --> -->

 

Otto Willemsen: ‘Laarberg omarmt duurzaamheid’

‘Je hebt ondernemingen die duurzaamheid als strategie omarmen en bedrijven die productie en producten onder druk moeten verduurzamen. Regionaal Bedrijvenpark Laarberg valt in die eerste categorie’, zegt Varssevelder Otto Willemsen die twee boeken schreef over duurzaam ondernemen en in het dagelijks leven bedrijfsadviseur duurzaamheid is.

‘We vinden het vanzelfsprekend dat we voor 12 miljard mensen eten produceren. Veel hiervan gooien we jammer genoeg weg, want aan etensresten verdienen we niks. Tenminste, dat denken veel mensen. Maar biomassa is wel degelijk een belangrijke grondstof, voor vergisting tot biobrandstof, veevoer of hoogwaardig hergebruik op een alternatieve manier. Zelfs uit de mest van de koeien kunnen we energie en grondstoffen halen’, zegt Willemsen die in de Achterhoek betrokken is bij een groot verduurzamingsproject van het mkb,  Achterhoek Onderneemt Duurzaam. 

Legio voorbeelden
Gelukkig zijn er in de Achterhoek inmiddels legio voorbeelden van bedrijven die stappen zetten in de circulaire economie en zich hiermee op voorsprong zetten. Bedrijvenpark Laarberg heeft de ambitie om een biobased cluster te realiseren. Willemsen hoopt dat dit lukt. De komst van bioraffinagefabriek RMS juicht Willemsen daarom toe. ‘Het levert een ontlastende bijdrage voor het milieu en energiewinst op doordat mest in de directe omgeving van boerenbedrijven word omgezet in jaarlijks 25 miljoen kuub biogas en kunstmestvervangers. 

Samenwerking
Ook in de maakindustrie is duurzaamheid volgens Willems een belangrijk principe. Maakbedrijven zijn op z’n Achterhoeks ook zeer vooruitstrevend als het om samenwerking gaat. ‘Bedrijven maken intensief gebruik van elkaars machines en kennis en kunde’, aldus Willems. ‘Dat levert niet alleen een duurzaamheidsvoordeel op, maar door samenwerking sta je ook gewoon sterker. Juist op een bedrijvenpark als Laarberg kan uit dat innovatieve maakcluster en de landbouwgerelateerde bedrijvigheid een unieke symbiose ontstaan.’ 

Zo is Willemsen erg gecharmeerd van het proteïnecluster Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek op Laarberg. Hier wint ABC Kroos uit onder afvalstromen als uienschillen en ook uit waterlinzen eiwitten voor nieuwe, hoogwaardige grondstoffen.  
Mueller is een fabrikant die melktanks voor de veehouderij en procestanks voor de industrie levert. ‘Dit bedrijf heeft als missie een bijdrage leveren aan een goede en gezonde voedselvoorziening op de wereldmarkt’, licht Willems toe. ‘Toepassingen van hun producten in de circulaire procesindustrie zijn overal nodig. Bovendien deelt het bedrijf zijn opleidingsfaciliteiten met bedrijven in de regio. Mueller is daarom een mooi voorbeeld van een vooruitstrevende onderneming die goed thuis is op een modern bedrijventerrein als Laarberg.’

Publicatie in Stadszaken
Het complete interview met Otto Willemsen is gepublcieerd door uitgeverij Elba-Rec op de website Stadszaken.nl en in het vakblad BT waarvan u de pdf kunt downloaden
 

Lees meer

Meld u aan voor de bijeenkomst Duurzame Energie



U kunt zich nog aanmelden voor de bijeenkomst over duurzame energie op donderdag 25 januari 2018. Stuur een e-mail naar info@laarberg.nl.


Lees hier het volledige bericht.

Informatiebijeenkomst over duurzame energie en crowdfunding



Tijdens een bijeenkomst op 25 januari van bedrijvenpark en VVE Laarberg start de crowdfunding voor een groot solarpark van 6,5 ha (7.000 zonnepanelen). Deze crowdfunding is een interessante investering voor bedrijven en particulieren. Inspelen op de toekomst met duurzame energie is het thema van de bijeenkomst waarmee Laarberg het initiatief neemt om in te spelen op de vele vragen over duurzame energie.


Lees hier het volledige bericht.

Otto Willemsen: ‘Laarberg omarmt duurzaamheid’



‘Je hebt ondernemingen die duurzaamheid als strategie omarmen en bedrijven die productie en producten onder druk moeten verduurzamen. Regionaal Bedrijvenpark Laarberg valt in die eerste categorie’, zegt Varssevelder Otto Willemsen die twee boeken schreef over duurzaam ondernemen en in het dagelijks leven bedrijfsadviseur duurzaamheid is.


Lees hier het volledige bericht.

6,5 hectare zonnepanelen op Laarberg



Greenspread realiseert een solarpark van 6,5 hectare op bedrijvenpark Laarberg en streeft daarbij naar lokale betrokkenheid. ‘Dit doen we door ondernemers en geïnteresseerden de kans te geven elektriciteit te betrekken van dit park en bij te dragen aan de financiering door middel van crowdfunding’, zegt Jan Willem Zwang.


Lees hier het volledige bericht.

Kuster Olie bouwt tankstation van de toekomst



‘We gaan als eerste in Nederland de nieuwbouw van een tankstation voor een deel financieren via crowdfunding’, zegt Jan Pieter de Wilde. Dit is een van de noviteiten van het tankstation van de toekomst dat volgend jaar op Laarberg gebouwd gaat worden. Kuster Olie spreekt trouwens liever over een energiehub.


Lees hier het volledige bericht.

'Achterhoek Onderneemt Duurzaam'



Energie besparen is de eerste stap naar een duurzame economie. 'Onze taak is ondernemers het belang van duurzaamheid te laten zien. Dit doen we via 'Achterhoek Onderneemt Duurzaam', zegt bestuurder Rinus Smet. 'Wij bieden scans aan waarmee ondernemers kunnen zien hoe ze energie besparen om de eerste stap naar duurzaamheid te zetten.'


Lees hier het volledige bericht.

Mueller creëert opleidingscentrum op Laarberg



‘Wij hebben nu een eigen opleiding voor met name medewerkers van dealers’, zegt Johan Mulder, Group HR- manager van Mueller. ‘Deze mensen komen uit de hele wereld. Op Laarberg starten we een Mueller Academy waar wij naast het opleiden van de medewerkers van dealers ook onze eigen medewerkers en als er belangstelling is, ook medewerkers van andere bedrijven gaan opleiden.’


Lees hier het volledige bericht.

Geverinck bronbemaling & pompverhuur B.V. vindt ruimte op Laarberg



De witte pompen van Geverinck Bronbemaling staan bij bouwplaatsen. Ze pompen water uit de grond zodat er gebouwd kan worden, zonder last te hebben van grondwater. Bijzonder bij dit bedrijf is niet de pomp, maar wel de indrukwekkende graafmachines waarmee de bijbehoren drainagebuizen in de grond worden gelegd. Clemens Geverinck heeft ze zelf ontworpen. Zijn bedrijf is momenteelaan het verhuizen naar een nieuw, innovatief pand op bedrijvenpark Laarberg.


Lees hier het volledige bericht.

Noordgang geasfalteerd met duurzaam asfalt



In de afgelopen maand is de Noorgang op Laarberg geasfalteerd met ‘Lynepave’ asfalt. Dit asfalt bevat Lynpave olie, waardoor de verwerkingstemperatuur 30 tot 40 graden Celsius lager is dan bij regulier asfalt. Dit leidt tot een CO2-reductie van 20 procent. Tegelijkertijd verbeteren de functionele eigenschappen en de levensduur en worden de grondstoffen efficiënter gebruikt.


Lees hier het volledige bericht.

Werkzaamheden N18 volop aan de gang



De werkzaamheden voor de aanleg van de vernieuwde N18 zijn volop aan de gang. Afrit Laarberg wordt nu gebouwd. Tegelijkertijd wordt De Noordgang op het bedrijvenpark Laarberg in gereedheid gebracht om vanaf volgend jaar als ontsluitingsweg te functioneren.


Lees hier het volledige bericht.

BODEMSTROOISEL- EN BIOMASSA-SPECIALIST TEN DAMME BREIDT UIT



De drie broers Ten Damme vergroten jaar op jaar de afzet van hun bedrijf op Bedrijvenpark Laarberg. Daarom breiden ze dit jaar flink uit door een naastliggende kavel aan te kopen om er een nieuwe hal te bouwen. De groei van de afzet is te danken aan de ontwikkeling van nieuwe producten en een uitstekende kwaliteit en service.


Lees hier het volledige bericht.

MUELLER BV KIEST VOOR REGIONAAL BEDRIJVENPARK LAARBERG



Mueller BV, een belangrijke fabrikant van tanks voor de voedselindustrie, kiest bedrijvenpark Laarberg als locatie voor een nieuw hoofdkantoor en productiebedrijf. Op een perceel van circa vijf hectare worden hier de activiteiten van de huidige vestigingen in Assen, Wesepe en Lichtenvoorde samengebracht. Het bedrijf telt 275 medewerkers en is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Paul Mueller Company.


Lees hier het volledige bericht.

KUSTER OLIE REALISEERT DUURZAAM TANKSTATION OP BEDRIJVENPARK LAARBERG



Het innovatieve bedrijf Kuster Olie realiseert een nieuw duurzaam tankstation op regionaal bedrijvenpark Laarberg. De onderneming kiest voor een modern en op de toekomst gericht tankstation bij de ingang van het park die direct in verbinding staat met een afrit van de vernieuwde N18.


Lees hier het volledige bericht.

’EEN UNIEKE KANS OM ALLES BIJ ELKAAR TE BRENGEN OP ÉÉN LOCATIE’



‘We zochten naar mogelijkheden om onze productielocatie in Lichtenvoorde uit te breiden, toen zich een koper aandiende voor ons terrein met de gebouwen. Dat wierp een heel nieuw licht op de situatie. Het was logisch om al onze activiteiten onder te brengen op één nieuwe plek. Dat werd uiteindelijk Laarberg, omdat we veel waarde hechten aan de kwaliteit van de tanks en daarom aan het behoud onze productiemedewerkers die allemaal in de Achterhoek wonen’, zo vat Johan Mulder Group HR manager van Mueller samen waarom dit bedrijf Laarberg als nieuwe vestigingsplaats koos.


Lees hier het volledige bericht.

GEDEPUTEERDE SCHEFFER BLIJ MET DE KEUZE VAN MUELLER VOOR LAARBERG



‘De Achterhoek is sterk met de maakindustrie en de agrarische sector’, zegt Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland. ‘Mueller zit precies op het kruispunt van beide: het bedrijf maakt tanks en een belangrijk afzetgebied is de agrarische sector. Dit betekent dat Mueller door het kiezen van Laarberg als locatie een versterking is voor datgene waar de Achterhoek goed in is.’


Lees hier het volledige bericht.

ARTHUR BORST NIEUWE DIRECTEUR VOOR REGIONAAL BEDRIJVENPARK LAARBERG



Laarberg is het regionale bedrijvenpark voor de Oost-Achterhoek. Arthur Borst is onlangs aangetreden als directeur van de Gebiedsonderneming Regionaal Bedrijvenpark Laarberg, een samenwerking van de gemeenten Oost Gelre en Berkelland.


Lees hier het volledige bericht.



Ontvang onze nieuwsbrief!